W1siziisijiwmjavmtevmtevmtcvntivntevnduvqwrvymvtdg9ja18yodg0mjkymdyuanblzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimjawmhg2ndajil1d

Zijn cloudkosten in de toekomst nog beheersbaar?

Cloud, Perca, Data ...

In de toekomst wordt de beheersbaarheid van cloudkosten een steeds crucialer onderwerp.  Gebrek aan consistentie in cloud management kan bedrijven gaan opbreken als hier niet een duidelijke strategie voor is bepaald. Met name de integratie en uitwisseling van data blijken complex. Dit geldt zeker als sprake is van multicloud waarbij de gegevens in meerdere clouds zitten al dan niet in combinatie met eigen servers (on-premise).

Volgens Elly An de Boer, voormalig directeur Data & Information bij KPN en handbal-international, lopen de kosten van de cloud snel op. Ze ziet overal silo’s ontstaan waaruit het lastig is de gegevens eruit te halen. Te weinig wordt beseft dat aan de extractie van data een prijskaartje zit. De grote hyperscalers doen dit niet voor niks. Hoe meer data je wilt hebben des te hoger de rekening. De kosten van de ‘tikken’ kunnen behoorlijk tegenvallen. Het samenvoegen van gegevens uit verschillende databronnen groeit uit tot een enorme kostenpost, stelt Thomas Reichel, lead architect bij KPN.

Oplopende kosten

Reichel: “Veel bedrijven zijn overgegaan op Software-as-a-Service (SaaS), het huren van online software die hen meer agile maakt. Vaak moeten de bedrijfsprocessen worden aangepast aan die nieuwe manier werken met een SaaS oplossing. Indien veranderingen nodig zijn in het achterliggende SaaS platform en de bijbehorende interfaces, dan zullen de kosten behoorlijk oplopen.”

Al die SaaS software heeft een eigen datastructuur. Reichel: “Het ene platform werkt weer met een verschillende technologische stack dan het andere. De samenhang hiertussen ontbreekt vaak.  De data die de marketingtools van Salesforce genereren, kunnen bijvoorbeeld elders online staan dan de oplossingen van ServiceNow voor service gerichte vragen. Dat maakt het voor gebruikers lastig om inzichten uit de hele keten te halen.

Maatwerk

Een SaaS-dienst is in een handomdraai ingekocht. Maar het afbreken van de silo’s waarin de data zitten, en het samenrapen van alle benodigde gegevens zijn andere koek. Om data uit al die (hybride) multiclouds te laten stromen worden vaak maatwerk-oplossingen gecreëerd die weer tot nieuwe data silo’s leiden. Daar schiet je dus weinig mee op. Bovendien geeft dit weer extra kosten.”

De Boer constateert dat veel bedrijven hier onvoldoende besef van hebben als ze een SaaS-abonnement nemen. Reichel durft de stelling aan dat (data-) integratie de grootste kostenpost in de IT wordt.

Al met al voldoende redenen om niet meteen alles in de cloud te zetten maar goed na te denken over de consequenties. De Boer: “Een paar trapjes lager dan SaaS staat IaaS waarbij een bedrijf alle infrastructuur huurt zoals opslag, servers en netwerken. Hierbij is minder kans op een vendor lock-in. Het over en weer pompen van data houd je bij deze vorm van cloud computing meer in de hand.”

Grote verschuivingen

Reichel verwacht grote verschuivingen in het databeheer. Het klassieke model om alle data op één plek te brengen heeft met de beweging naar de cloud zijn langste tijd gehad. Maar in plaats van alle data in SaaS-clouds gevangen te houden biedt de data mesh architectuur veel perspectief.

Reichel en De Boer zien veel heil in zo’n gedistribueerd model voor het beheer van data. Daarbij wordt de toegang tot en het delen van de data over de diverse business domeinen gecontroleerd. Een stelsel van afspraken wordt gemaakt waar iedereen zich strikt aan houdt. De focus ligt sterk op ‘governance’. Bij de data mesh architectuur staan de business domeinen op de voorgrond, waarbij data als een product worden beschouwd met de bijbehorende verantwoordelijkheden om de data te managen en met andere domeinen te delen.

Anders dan bij data warehouses en data lakes, kennen data meshes geen monolitische structuur. Bij een data mesh architectuur is de data gedistribueerd over de diverse business domeinen . De data stromen van het ene domein naar het andere.

De data mesh architectuur, een decentraal georganiseerd landschap, vereist veel discipline. Alles moet van begin af aan goed worden geregeld. Het ownership van de data is gedecentraliseerd. De verantwoordelijkheid verschuift naar de domeinen.

Data mesh architectuur vereist een geheel nieuwe denkwijze over data, de plaats waar ze worden opgeslagen en het eigenaarschap. Het model gaat uit van een gedeelde verantwoordelijkheid. Domeinen ‘hosten’ de data. Van daaruit wordt ervoor gezorgd dat iedereen er makkelijk mee kan werken.  Gedecentraliseerde teams kunnen de data gebruiken zoals ze wensen, en sturen hun output terug naar de mesh zodat andere teams er verder mee kunnen gaan. Producenten van data en consumenten hiervan worden zoveel mogelijk ontkoppeld, waardoor maximale flexibiliteit per domein wordt bereikt, maar met een overkoepelende governance.