Insight it director

Wendbaar dankzij celstructuur

IT management, Consultant / Officer / Specialist / Adviseur

Bernd van Baars, Managing Director van Vibe Group: “wij zijn wendbaar dankzij onze celstructuur.”

Een interview met Bernd van Baars, die samen met zijn business partner Daniël Visser ruim zes jaar geleden startte met Visser & Van Baars. Dit bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot Vibe Group, een multinational bestaande uit zeven afzonderlijke labels. Vibe Group heeft meer dan 350 medewerkers en vestigingen in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Düsseldorf en Frankurt

Wendbaar zijn in een snel veranderende wereld

Dit is een thema waar elke organisatie mee worstelt: hoe gaan jullie daar zelf als Vibe Group mee om?

“Vibe Group is, in tegenstelling tot de gevestigde bedrijven in de IT-staffing sector, een relatief jong bedrijf. Daardoor hebben we goed kunnen kijken naar de businessmodellen die al gehanteerd worden in recruitmentland. Mijn conclusie is dat IT-recruitment niet alleen specialistischer kan, maar ook zeker moet.

Een tijd geleden las ik Eckart notes van Eckart Wintzen. Veel bedrijven, met name start-ups, zijn volgens deze managementfilosofie ingericht. Het idee is om een cel te maken die niet te groot is, waardoor de cel wendbaar blijft en zijn eigen sociale controle behoudt.

Juist omdat de teams niet groot zijn, staan ze nauw met elkaar in contact en is er veel flexibiliteit. Zo kan er snel geschakeld worden. Eckhart Wintzen heeft ooit BSO op deze manier opgezet. Dit is later Atos Origin geworden, het huidige Atos.”

Hoe is jullie strategie tot stand gekomen?

“De cel-theorie van Eckart Wintzen heeft mij aan het denken gezet. Zijn er in IT-recruitment ook dit soort cellen op te bouwen? Op basis daarvan zijn we onze brands on verticals strategy begonnen. Elk van onze brands focust zich op een specifieke subniche binnen IT. Visser & Van Baars focust zich bijvoorbeeld enkel op Business Intelligence en Spilberg puur op IT-Development. Daardoor is er veel meer cross selling, sociale controle en kennisdeling mogelijk binnen de teams. Dit resulteert weer in meer snelheid, betere matches en een sterke en lange termijn klant-kandidaat relatie.

Door onze brands on vertical strategy onderscheiden we ons van bedrijven als KLM, die nog op een andere strategie zijn gebouwd en nu worstelen hoe ze het enorme schip alsnog wendbaar kunnen krijgen.”

Veel grote organisaties worstelen ook met de manier van leidinggeven die met de wendbare organisatie gepaard gaat: hoe stuur je een wendbare organisatie het beste aan?

“Wij hebben in onze organisatie vooral te maken met zogenaamde Millenials. Millenials zijn geboren vanaf begin jaren ‘80 tot 2000. Deze generatie is gewend dat alles direct mogelijk is en dus niet morgen of overmorgen.

Op die manier gaan sommige Millenials ook met hun carrière om. Alles moet makkelijk en snel, afzien en doorbijten kennen ze vaak niet goed. Er is een managementteam nodig dat deze mentaliteit goed begrijpt, maar kan laten inzien dat carrière maken op niveau geduld en doorzettingsvermogen vereist. Succes in deze maatschappij gaat gepaard met pieken en dalen, afzien, hard werken, niet opgeven en een kritische houding naar jezelf.

De managers zijn meestal eind dertigers en begin veertigers, afkomstig uit de staffing sector en begrijpen dat ze veel rust en geduld moeten hebben om jonge mensen te laten inzien dat de wereld niet altijd even makkelijk in elkaar zit. De managers zijn zelf al tot dit inzicht gekomen, maar staan nog dicht genoeg bij de Millenials om door middel van veel praten en coachen de juiste support te geven.”

Hoe houden jullie het motortje van de mensen draaiende?

“Wij geven veel aandacht aan aspecten waar Millenials veel waarde aan hechten. Denk hierbij aan vrijheid, verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Daarom hebben we de Principal Route bedacht. Hebben de consultants bewezen dat ze zelfstandig plaatsingen kunnen doen? Na een intensieve tijd van training, begeleiding, kennisoverdracht en veel input? Dan krijgen ze de vrijheid om hun ‘eigen winkeltje’ te runnen.

We ervaren dat de Millenials heel bewust bezig zijn met gezonde voeding, sporten en geestelijke ontwikkeling. Dit stimuleren wij middels een abonnement op een fitnessclub vlakbij onze kantoorpanden, vers fruit en sapjes op de werkvloer, eens per maand een massage op kantoor, externe coaching trajecten en uitdagende incentives. En we dragen een heldere bedrijfsvisie uit met sterke company values.

We vinden het belangrijk dat onze kantoorpanden een inspirerende omgeving zijn, zodat er een positieve Vibe ontstaat op de werkvloer. Onze kantoren zijn daarom gevestigd op een A1 locatie en hebben een zeer professionele en hoge kwaliteit qua afwerkingsniveau. Ontspanning, plezier en hard werken gaan bij de Vibe Group hand in hand, om zo een maximaal rendement te creëren.

Op al deze manieren zijn we bezig om ook dat stukje aan te bieden, zodat mensen geïnspireerd blijven en voelen dat wij voor de lange termijn willen investeren. We willen het liefst een leven lang leren aanbieden binnen Vibe Group.”

Ieder zijn eigen pad

“Binnenkort lanceren we een nieuw carrière pad. Dit wordt een route waarbij medewerkers kunnen kiezen om zich bijvoorbeeld alleen maar te ontwikkelen aan de kandidaatzijde, of om zich juist te ontwikkelen tot Principle Consultant. Iemand kan er ook voor kiezen om helemaal door te gaan in persoonlijke groei op het gebied van management. We zijn zelfs met INSEAD bezig om volgend jaar zomer een Director Program te ontwikkelen. We willen op alle vlakken en voor verschillende soorten mensen een pad creëren, zodat het interessant is om voor langere tijd voor Vibe Group te werken.”

Hoe is het allemaal begonnen?

“Daniël en ik hebben elkaar ontmoet in Las Vegas omdat we allebei top performers waren bij het Britse beurgenoteerde SThree Plc. Daniël bij Progressive en ik bij Computer Future Solutions, beide Brands onder de Sthree Holding. We deelden toevallig een hotelkamer. Daniël stond midden in de nacht op en begon met een plaatsingsproces wat hij nog had lopen (door het tijdverschil was het overdag in Nederland). Ik dacht: zo deze jongen heeft drive zeg!

Dat was het eerste moment waarop ik besefte dat we een gezamenlijke ambitie hadden. Ook merkte ik dat hij heel nuchter naar dingen keek, niet snel onder de indruk was van allerlei incentives en grote woorden, maar tegelijkertijd een hele ethisch correcte kijk had op zaken doen. Dat was het startpunt van onze samenwerking.”

Noodzaak tot veranderen

“We zijn samen op vakantie gegaan naar Hollywood en Los Angeles en daar merkten we dat we veel meer gemeenschappelijke delers hadden in onze achtergrond. Niet alleen in onze opvoeding, maar ook in de manier waarop we naar het leven keken en naar de manco’s van het businessmodel dat tot dusver gangbaar was in de staffing sector van IT-personeel. We beseften dat dit een 1.0 model was. Harvey Nash, Robert Walters, Robert Half, Michael Page, Michael Bailey: ze hebben allemaal een bedrijfsnaam die bestaat uit een Engelse voor- en achternaam die erg veel op elkaar lijken. Daarnaast hebben ze dezelfde cultuur, werkwijze en strategie.

Ook viel het ons op dat UK-recruitment firms, die allemaal rond de jaren ‘90 zijn ontstaan, zich niet wezenlijk lijken te ontwikkelen. Ze proberen wel om uit die ouderwetse strategie te komen, maar het lukte ze niet om onderscheidend te zijn. Waarschijnlijk omdat de noodzaak er niet is: het bedrijf is nog steeds winstgevend en er is ruimte om te groeien. Ze doen het immers al zo’n 25 jaar op deze manier. Dus waarom veranderen…?”

Het ontstaan van een nieuw businessmodel

“Deze aspecten, gecombineerd met de manier van zaken doen waarbij short term succes belangrijker wordt gevonden dan long term, heeft ons ertoe gebracht om een nieuw businessmodel te bedenken: Recruitment 2.0. We zijn daar een jaar mee bezig geweest. We zaten drie of vier keer per week bij het Hilton en we hebben ons telkens afgevraagd: wat is er nou mis aan het bestaande model? En wat zou je moeten veranderen, niet om het hele recruitment proces omver te gooien, maar om net een twist te geven waardoor het meer bij ons én bij de huidige markt past?

Dat is Vibe Group geworden. Met een sterk DNA, waar we menen dat kwaliteit altijd voorop staat. We zijn niet zo zeer geïnteresseerd in een lage prijs. We zijn vooral geïnteresseerd in een hoge service, hoge kwaliteit en hoge snelheid. Die wendbaarheid, die daardoor snelheid en kwaliteit genereert, is uitgegroeid tot de Brands on vertical strategy.”

Gewoon recruitment

“We begonnen met één brand: Visser & Van Baars. Visser & Van Baars is bij uitstek een Nederlands georiënteerd merk. We wilden niet geassocieerd worden met de UK firms, maar een brand neerzetten dat vertrouwen, fatsoen en degelijkheid uitstraalt. Wars van de snelle, quick & dirty manier van zaken doen, waar veel mensen recruitment toch mee associëren. Dit komt doordat de Engelse bureaus jarenlang de Nederlandse IT-recruitment sector hebben overheerst. Daarom hebben wij gekozen voor Nederlandse, Latijnse en Duitse brand namen, gecombineerd met natuurelementen.

Om te beginnen met Visser & van Baars. Visser & Van Baars richt zich op Business Intelligence Recruitment. Het is wat het is, zonder veel pretenties. Het zijn twee eigenaren die je kunt aanspreken als je de service niet goed vindt. Hierdoor is het kwetsbaar en persoonlijk. Het is recruitment in enkel en alleen Business Intelligence expertise. Dit maakt ons specialist, maar de keerzijde is dat we ook vaak een nee moeten verkopen. We richten ons slechts op één niche binnen IT, maar wat we doen, doen we goed. Door deze niche benadering zijn wij een inhoudelijk sparringpartner voor zowel de klant als de kandidaat.

Toen kwam Spilberg. Spilberg focust zich enkel op de bemiddeling van IT-development personeel. Dit is een geheel eigen wereld binnen IT, die om een eigen benadering vraagt. Daarna zijn we begonnen met Eswelt, recruitment van ERP en CRM-expertise en daarna Tergos voor de bemiddeling van Security & Infrastructurespecialisten.

Het vijfde brand is Perca Search. Perca Search is gespecialiseerd in IT-executives, waardoor we alle sub niches en werelden binnen het IT-spectrum bedienen. Altus Staffing is puur als overkoepelend brand om (grotere) klanten te bedienen die met één partij zaken willen doen, maar wel al hun verschillende IT-vacatures ingevuld willen hebben.

Op deze manier bieden wij een IT staffing totaaloplossing, net als alle andere gevestigde staffing brands in de markt, maar dan in een vernieuwd én verbeterd jasje.”

 

Benieuwd naar wat onze totaaloplossing op het gebied van IT Staffing voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

 

Form ID:3987